Merinoull - Garn

Kjøp merinoull garn hos Titt inn garn nettbutikk

Merino garn er garn som er laget av ull som kommer fra merinosauen. Denne garntypen har vært en integrert del av europeisk historie og økonomi i mange århundrer. Så neste gang du sitter i godstolen og intetanende strikker med denne garnsorten så kan du tenke på at denne garnsorten har vært med på og forme vårt kontinent sin historie.

 

Merino garn kommer som sagt fra merinosauen. Ullen fra denne sauen er sett på som en av en de mest historisk relevante og økonomisk innflytelsesrike ullsortene fra kontinentet vårt. 

Hvorfra kommer merino garn

Merinosauen, hvorfra merino garnet stammer fra har sitt naturlige opphav i Extremadura i Sørvestlige Spania. Helt fra 1100 tallet så har bønder i denne regionen systematisk drevet oppdrett av merinosauen for dens prisbelønnede ull.

Etter mange år med oppdrett og forbedring av ullen gjennom avling så ble sauene større, og større og bærte ull av overlegen kvalitet. På 1400 og 1500 tallet så var merino garn og ull en av Spania sin største eksportvare. Spania holdt på denne tiden monopol på handel med merino ull.

Storbritannia som også hadde en stor ullproduksjon på denne tiden opplevde store økonomiske vansker grunnet tollfritt import av marino ull fra Spania. Økonom Adam Smith som blant annet har skrevet den innflytelsesrike økonomi boken Wealth of Nations skrev mye om de økonomiske konsekvensene av import av Spansk merino garn og ull.

Adam Smith beskrev på midten av 1700 tallet i sin bok hvor overlegent Spansk ull var. Selv om Adam Smith ikke ordrett omtalte ullen som merino, så er det utvilsomt denne ull sorten han implisitt refererte til.

Hvem produserer merino garn

Det er vel strengt tatt ingen hemmelighet at Spania er et av landene som produserer merino garn. Men etter at Spania sitt monopol gikk i oppløsning, så begynte personer å importere merinosauer til andre land for å avle merinosauen. New Zealand er kjent som et land med flere sauer enn det er mennesker der, derfor er det kanskje ingen overraskelse at det er nettopp til dette landet merinosauen tidlig ble innført fra Spania.

 

Bønder i New Zealand og Australia avlet frem en ny sort av merinosau som hadde enda mer og bedre ull en de tidligere merinosauene. I dag så er New Zealand og Australia noen av verdens største eksportører av merino garn og ull.

Her hjemme i Norge, så drives det også en liten oppdrett av merinosauer. Bjørg S. Deinboll blant annet var en norsk pioner innenfor import og oppdrett av merinosauer. Hun importerte merinosau fra Portugal i 1947 og starten sin egen gård hvor det ble holdt merinosauer for produksjon av merino garn.

Sandnes garn spinner her i Norge merino garn med ull fra Sør Amerika. Vi selger denne ullen i vår nettbutikk. Leverandøreren til Sandnes Garn har garantert at de ikke utsetter sauene for mulesing.

Hva gjør merino garn så overlegent

I mange hundre år så har merino garn og ull blitt prisbelønnet og vært en ettertraktet vare over hele kontinentet. Merino garn har veldig tynne og fine fibre som igjen er svært myke. Dette gjør at gensere og annet tøy strikket med merino garn ofte er svært komfortable, myke og gode å kle seg i.

 

Klær laget av merino garn er kjent for å holde deg varm selv om klærne blir våte. Merino ull absorberer vann og forflytter det rundt i sine fibre, dette gjør at vann og fuktighet holder seg unna huden. Dette fører til at stoffet kjennes mykt, godt og varmende selv om det er fuktig.

 

Videre så puster plagg laget av merino garn. Dette gjør at kroppen sin naturlig sirkulasjon av varme og kulde holdes noe konstant. Svette blir sendt ut og luft kan passere gjennom mens det blir varmet opp. Dette gjør at klær laget med merino garn er godt egnet for utendørs og sportsbruk. 

 

En annen flott egenskap med klær laget av merino garn, er at de kan brukes i mange dager før det danner seg ille lukt. Switchbacktravel omtalte denne egenskap som en av merinoullen sine magiske egenskaper. Merinoull kan absorbere en del væske, som svette uten av det blir illeluktende.

 

Merino garn varmer

Det er ingen hemmelighet at ull har en utmerket egenskap for å varme, selv når det er kaldt og ullet er fuktig. Ettersom at merino garn har flere tråder enn mange andre ullsorter så varmer det svært godt, og er anbefalt av mange sportsentusiaster for bruk til utendørs trening og friluft.

 

Hvis det skulle blitt litt for varmt, så er det også godt å vite at merino garn og ull ikke er veldig antennbar. Syntetisk tøy og fleece har ofte den motsatte egenskapen, og de er ofte svært lett antennbare. Dette kan skape farlige situasjoner hvis du sitter rundt bålet for å varme deg. Klær strikket av merino garn derimot skal være mye mer resistent mot flammer, og skal visstnok ikke ta ordentlig fyr før temperaturen i ullen når over 570 grader celsius. Selv om merino garn er flammeresistent, så anbefaler vi alle å holde en god avstand til aktive flammer uavhengig om man er kledd i klær strikket med merino garn eller bomull.

 

Slik vasker du merino garn

Vi anbefaler alle som ønsker å vaske klær som inneholder merino garn på følgende måte.

 

  1. Vend tøyet så innsiden blir utsiden.
  2. Håndvask gir de beste resultatene. Men ellers så kan du vaske tøyet på et sensitivt program på vaskemaskinen med ikke for mange omdreininger. Ikke bruk et veldig varmt program. Desto kaldere vann desto mindre er sjansen for slitasje, ødeleggelse og for at tøyet krymper.
  3. Bruk en mild såpe, helst en som som er laget for ullvask. Videre så anbefaler vi å ikke bruke tøymykner eller blekemiddel.
  4. Selv om det er mulig å tørke tøy av merino garn i tørketrommelen, så anbefaler vi å tørke flatt. Legg tøyet flatt ned på en flate, og snu når den ene siden har blitt tørr. Hvis du henger opp tøyet så kan fasongen bli ødelagt.

 

 

Show Filters