Rauma har lansert et nytt hefte, 318 Puno Dame. I dette heftet finner du 12 oppskrifter på plagg til dame, som alle er strikket i Rauma Puno.

Vi har laget garnpakker på alle oppskriftene, og skrevet litt om hvert plagg. Du kan lese noe av det her, men så er det litt lenger informasjon inne på selve garnpakken. Vi vil også legge til at det er en del farger i heftet som vi ikke har – men som vi har bestilt! Så hvis du vil strikke i andre farger enn de som ligger inne i garnpakken så ha litt is i magen.

318-1 Lun genser

Denne flotte genseren er først ut. Som alle plaggene i heftet så strikkes den i Rauma Puno. Men du kan bruke vams eller iris som alternativer. Patentstrukturen vil kanskje ikke komme like godt frem i iris. Så ha det litt i tankene hvis du har lyst å bytte. Men det kan også bli kjempe kult med en Lun genser i Iris

Lun genser strikkes på pinne 5,5 mm og 6 mm. Du bruker 5,5 mm i vrangborder og 6 mm ellers.

Denne måten å strikke patentmønster på er ved bruk av kast. Du strikker 1rett, 1 kast også tar du neste maske løst av som at du strikker den vrang. På neste omgang så skal du også ha kast og en maske vrang av, men du skal også strikke forrige rundes kast vrang sammen med neste maske. Det kan være litt tungvindt å lese seg frem til hvordan man strikker patent, eller helpatent som mange også kaller det. Derfor har jeg funnet en video på youtube som vider hvordan man strikker denne teknikken – på rundpinne. Du kan se på den videoen ved å klikke deg dit her

Målene på genseren er store, siden den ikke skal sitte tett inntil kroppen. Min vurdering er at de er ganske riktige i vidde, slik at bruk den str du pleier hvis du er i tvil. Det beste er selvfølgelig å måle din egen overvidde. Altså hvor mange cm du er over brystet (eller magen hvis du er breiere der)

Genseren strikkes nedenfra og opp, og med raglanfelling. Så hvis du er en av de som ikke er noen fan av gensere strikket ovenfra og ned så har du muligheten her 🙂 Det jeg liker når plagg strikkes nedenfra og opp er at du kan ta med deg de forskjellige delene når du f.eks er hos frisøren. Uten at det blir for stort.

318-2 Høstvindgenser

Jeg bare elsker denne genseren! Men elsker stort sett alle gensere med fletter! hihihi! I Rauma Puno syns jeg flettene kommer veldig godt frem. Strukturen i genseren vil kanskje ikke komme like godt frem i iris. Så ha det litt i tankene hvis du har lyst å bytte. Iris er mye mer hårete, så med så mye fletter så vil kanskje ikke det være førstevalget. Puno derimot – det er jo en grunn til at det er originalgarnet til denne oppskriften

Høstvindgenser strikkes på pinne 7 mm og 8 mm. Du bruker 7 mm i vrangborder og 8 mm ellers.

Strikkefastheten på denne genseren sier 20 masker på 10 cm. Men pass på at du legger merke til at dette ikke er målt i glattstrikk, men i flettemønster. Pga flettene så oppfører maskene seg annerledes og du vil få flere masker på 10cm enn ved vanlig glattstrikk.

Målene på høstvindgenser er noe små. Men dette er en genser som vil være ganske tøylig i vidden pga alle flettene, og den skal sitte mer inntil enn andre plagg. Så du kan fortsatt gå for den str du vanligvis bruker.

Genseren strikkes nedenfra og opp, og med isydde ermer. Høstvindgenser strikker du opp til ermene, så strikkes forstykke og bakstykket hver for seg – frem og tilbake. Etter å ha strikket ferdig ermene så syr man sammen skuldrene og syr ermene i. Dette er kanskje ikke en genser for nybegynneren. Men den helt overkommelig hvis du har noe erfaring med -pinnene.

318-3 Heddagenser

Heddagenser fra 318 Puno dame er helt klart en av mine favoritter. Jeg elsker bærestykket på den. Rundfellingen med grovt mønster er kjempe fint, og det kommer veldig godt frem i Rauma Puno. Du kan fint også strikke denne både i Vams og Iris. Selv om Iris er ganske mye mer hårete så er det en fin effekt i mønster.

Heddagenser strikkes på pinne 5,5 mm og 6 mm. Du bruker 5,5 mm i vrangborder og 6 mm ellers. Jeg personlig strikker veldig stramt, så jeg går alltid opp minst en halv pinne når jeg strikker mønster. Så det vil jeg også anbefale på denne genseren. På det meste så har man et sprang på 11 masker mellom fargene, og da er det lurt å ha en ekstra tykkelse på pinnen å gå på. Jeg vil også legge til at hvis det er sprang på mer enn 4 masker så tvinner jeg tråden, slik at fargen du ikke strikker med vil legge seg pent.

I Heddagenser så strikker man en del omganger med 3 farger på pinnen, noe som gjør at dette ikke er av den helt enkleste genseren. Hvis man er ny på mønster så kanskje strikke et plagg eller to først.

Overvidden på denne genseren er av den smale typen, selv om det ikke ser slikt ut på bildet. Så hvis man står mellom to str og vil ha den litt løs og ledig – så hadde jeg gått opp en str. Men bærestykket er ganske langt. Så bli heller ikke redd for at bolen virker kort. 🙂

318-4 Sikksakkgenser

Sikksakkgenser passer også veldig godt inn i 318 puno. Og bruke tre farger på denne måten, med sikksakk syns jeg er kjempe pent! Og man kan lage så mange forskjellige fine kombinasjoner! Rauma Puno er helt klart første valget, mens Iris vil gi et mykere uttrykk. Denne mengden med mønster vil kanskje ikke komme like godt frem i iris. Så ha det litt i tankene hvis du har lyst å bytte. Men det kan også bli kjempe kult med en sikksakkgenser i iris – hvor fargene flyter litt over i hverandre.

Sikksakkgenser strikkes på pinne 5,5 mm og 7 mm. Du bruker 5,5 mm i vrangborder og 7 mm ellers. Som nevnt over så går jeg alltid opp på pinnen når jeg strikker mønster, mMen denne genseren strikkes med mønster over hele, og det er allerede lagt inn pinne 7, mot pinne 6 som også ofte er brukt til Puno. Så her trenger du ikke tenke like mye over det.

Genseren strikkes nedenfra og opp, og med raglanfelling. Men dette er helt klart en genser man strikker på hjemme. For det kan bli litt nøster å holde styr på.

318-5 Hverdagsjakke

Flott hverdagsjakke fra heftet 318 puno. Denne jakken syns jeg har et veldig fint uttrykk – jeg liker stripene og fikk veldig kjapt lyst på denne selv.

Hverdagsjakke strikkes på pinne 5,5 mm og 6 mm. Du bruker 5,5 mm i vrangborder og 6 mm ellers.

Jakken strikkes frem og tilbake, etter at vrangborden er strikket så settes maskene til knappestolpen på vent. Disse strikkes til sist og sys på for å få disse på pinne 5,5 istedet for pinne 6. Det strikkes enkel struktur på jakken, som består av rader med perlestrikk. Dette gir en flott effekt, og er over hode ikke vanskelig.

Målene på jakken er ikke så alt for store. Hvis man tenker at man vil ha noe mellomtykt under jakken så hadde jeg gått en str opp. Men bruker man stort sett bare tynne plagg så kan man gå for den str man pleier. Det beste er selvfølgelig, som nevnt å måle din egen overvidde.

Når jeg strikker et plagg frem og tilbake så liker jeg best å bruke utskiftbare pinner. For jeg strikker vrangmaskene strammere enn rettmaskene. Men ved å bruke utskriftbare pinner så kan jeg ha en tykkelse på den jeg strikker vrangmaskene med, og en tynnere på rettmaskene. På den måten så vil jeg få en hverdagsjakke som er jevnt strikket 🙂

318-6 Mariegenser

Dette er jo egentlig en genser jeg bare må ha. Jeg som heter Inger-MARIE mener jeg! hehehe! Jeg ser for meg denne som fin til å gå turer i. Den tykke Rauma Puno vil gi en fast og fin genser. Vil du heller strikke den i Vams så går det helt fint! Du vil få en grov genser – og da snakker vi virkelig turgenser! Eller du kan bruke Iris. Strukturen i raglan vil nok ikke komme like godt frem, og halsen vil bli slappere – hvis du strikker den i Iris – men den vil nok også bli mykere.

Mariegenser strikkes på pinne 5,5 mm og 6 mm. Du bruker 5,5 mm i vrangborder og 6 mm ellers.

Vrangborden på denne genseren strikkes med vridd rett. Da strikker du i den bakre delen av masken, istedet for den fremre som man vanligvis gjør.

Målene på genseren er ikke veldig store. Hvis du skal bruke den som en innegenser og kanskje vil ha den litt tettsittende så kan du bruke den str du pleier. Hadde jeg strikket den som en utegenser, og da beregne litt tøy under – så hadde jeg gått opp en str.

Mariegenser strikkes nedenfra og opp, og med raglanfelling. Det spesielle med raglanfellingen på denne genseren, er er bare at det strikkes noen masker rett og vrang i området for raglan. Noe som gir et flott uttrykk, og er absolutt ikke vanskelig 🙂

318-7 Rillegenser

Noen har kanskje gått lei riller – jeg går ALDRI lei riller 😀 Bare elsker denne rillegenseren. Som et garn alternativ så kan du her også bruke vams eller iris. Rillene vil kanskje vokse litt mer i iris, slik at du kan strikke den 2-3 cm kortere.

Rillegenser i 318 Puno strikkes på pinne 5,5 mm og 6 mm. Du bruker 5,5 mm i vrangborder og 6 mm ellers.

Denne genseren strikkes i 4 deler. Du strikker forstykke, bakstykke og ermer for seg, Så syr du de sammen og plukker og halskanten til slutt. Jeg likte veldig godt halsen på denne genseren, og den er ikke sånn super lang slik at man faktisk kan bruke den til bukser – eller skjørt?!

Det du må tenke litt på når du stikker en rillegenser, er at den ofte kan vokse litt etter vask. Denne rillegenseren strikkes i Rauma puno, og puno inneholder forsterkning. Dette er selvfølgelig med på å beholde passformen. Men du kan allikevel strikke ermer og bolen kortere. Når jeg måler rillestrikk så drar jeg alltid i den litt først, og måler mens jeg holder plagget opp. Da får jeg en mest mulig pekepinn på hvordan genseren blir når den er skylt opp. Vi har sikker alle det plagget i skapet som begynte som en genser og avsluttet som en kjole – vel, jeg har den kjolen som avsluttet som en sekk! haha – så trikset med riller er å dra lett i plagget, slipp og hold det opp med ene hånden mens man måler med den andre.

318-8 Lang jakke

Denne lange jakken er også i riller, som genseren over. Jeg tror også at Rauma er like glad i riller som meg, og jeg syns de passer godt inn i 318 Puno. Her kan du fint strikke jakken 5 cm kortere enn du vil ha den – for med så mange riller så vil jakken sige etter vask og noe bruk. Så hvis du strikker den 5 cm kortere så er du sikret at du har jakken der du ønsker – og ikke slepende etter deg 😀 Det skal også nevnes at Rauma Puno inneholder forsterkning som gjør at garnet holder seg godt, men riller vil sige uansett hva du strikker det i. Velger du å strikke den i Iris så vil den nok kanskje sige enda litt mer.

Lang jakke strikkes på pinne 5,5 mm og 6 mm. Du bruker 5,5 mm i vrangborder og 6 mm ellers.

Lang jakke strikkes i riller. Som er rettmasker frem og tilbake. Dette er et enkelt prosjekt med teknikker de fleste vil klare. Du strikker først vrangborden – så setter du maskene til knappestolpene på vent mens du strikker riller frem og tilbake. Ermene strikkes også frem og tilbake og sys sammen til slutt, før de sys inn på jakken. Knappestolpene stikkes til sist og sys på jakken. Dette er for å få strikket disse med pinne 5,5 istedet for pinne 6. Bruk gjerne madrassting når du skal sy sammen. Da dette blir – etter min mening – det peneste.

318-9 Enkel genser

Denne flotte genseren fra heftet 318 Puno er enkel og flott til nybegynnere. Enkel genser strikkes på pinne 5,5 mm og 6 mm. Du bruker 5,5 mm i vrangborder og 6 mm ellers. Husk at det er bedre å bytte pinne for å få riktig strikkefasthet – enn å bytte størrelsen på plagget. Slik at uttrykket blir som planlagt. Strikker du f.eks en str M men har 16 masker i stedet for 14 så vil det tilsvare en mellomting mellom XS og S.

Denne genseren er ganske enkel å strikke, så er du nybegynner så kan du fint kaste deg ut på denne.

Målene på genseren er helt midt på treet. Så bruker du en M til vanlig, så strikker du deg en M. Det beste er selvfølgelig å måle din egen overvidde. Altså hvor mange cm du er over brystet (eller magen hvis du er breiere der). Overvidden på det ferdige plagget (sett at strikkefastheten er fulgt) er 88 – 94 – 103 – 111 – 117 – 123. Så du kan jo også måle disse str på deg selv, for å finne hvor vid du vil ha genseren. Vil du ha den tettsittende over brystet så velg en str mindre. Vil du ha en super stor og deilig kosegenser så vil du kanskje ha en str større. Husk at det er bedre å bytte pinne for å få riktig strikkefasthet – enn å bytte str

318-10 Oktobergenser

Enda en flott genser fra 318 Puno. Ønsker du å strikke denne i Iris istedet for Rauma puno, så vil kanskje ikke strukturen i den markante fellingen komme like godt frem, og halsen vil bli slappere. Så ha det i baktankene dersom du vil strikke den i iris istedet.

Oktobergenser strikkes på pinne 5,5 mm og 6 mm. Du bruker 5,5 mm i vrangborder og 6 mm ellers.

Vrangborden på denne genseren strikkes med vridd rett. Da strikker du i den bakre delen av masken, istedet for den fremre som man vanligvis gjør.

Målene på genseren er helt midt på treet, ganske spot on midt på faktisk. Så her kan du fint gå for den str du vanligvis bruker.

Oktobergenser strikkes nedenfra og opp, og med raglanfelling. Det spesielle med raglanfellingen er er at det noen omganger bare felles på bolen og ikke på ermere. Slik at selve raglan blir litt mer midt på enn på siden som vi er vant med.

318-11 Vinterstormgenser

Denne genseren syns jeg er utrolig kul! Elsker mønsteret og effekten den har. Mønsteret vil nok ikke komme like godt frem i iris. Så ha det litt i tankene hvis du har lyst å bytte. Det vil bli et litt mer grøtete uttrykk, men mønster i Iris er også veldig fint.

Vinterstormgenser strikkes på pinne 5,5 mm og 7 mm. Du bruker 5,5 mm i vrangborder og 7 mm ellers. Når jeg strikker mer flere farger så pleier jeg alltid å gå opp minst en halv pinnestr i mønsteret i forhold til resten av genseren. Det er for at mønsteret ikke skal bli for stramt. For jeg vet med meg selv at jeg strikker ganske fast. Men denne genseren strikkes med mønster over hele, og det er allerede lagt inn pinne 7, mot pinne 6 som også ofte er brukt til Puno. Så her trenger du ikke tenke like mye over det.

Overvidden på genseren er 86 – 100 – 114 – 128 Det er da det ferdige plagget. Denne genseren har to str sammen. Jeg bruker stort sett en L eller M/L så på denne genseren så hadde jeg gått for en L/XL fremfor en S/M

318-12 Flettefin jakke

Den fine flettefin jakke er siste oppskriften i 318 Puno. Flettefin jakke strikkes på pinne 5,5 mm og 6,5 mm. Du bruker 5,5 mm i vrangborder og 6,5 mm ellers.

Jakken strikkes frem og tilbake, etter at vrangborden er strikket så settes maskene til knappestolpen på vent. Disse strikkes til sist og sys på for å få disse på pinne 5,5 istedet for pinne 6. Det strikkes enkel struktur på jakken, som består av rader med perlestrikk. Dette gir en flott effekt.

Målene på jakken er ikke så alt for store. Hvis man tenker at man vil ha noe mellomtykt under jakken så hadde jeg gått en str opp. Men bruker man stort sett bare tynne plagg så kan man gå for den str man pleier. Det beste er selvfølgelig å måle din egen overvidde. Det er noe jeg ikke kan få sagt ofte nok 🙂

Jakken strikkes nedenfra og opp, og det er isydde ermer. Det er 4 masker som skal settes på flettepinne, så det er nok en jakke som det kan lønne seg å strikke på hjemme. For å ikke strikke en omgang eller to for mye/eller for lite før ny flette. Fins det noe mer irriterende enn en flette som er feil – halvveis nede på alt du har strikket?

Det var alt det flotte i 318 Puno heftet

Dette var da alle designene i det flotte 318 Puno heftet fra Rauma. Jeg må også bare understreke at alle tipsene, rådene og kommentarene som er skrevet her – er min egen mening. Og er på ingen måte noen fasit. Det fine med strikking er at det er lov å ha så mange forskjellige meninger og preferanser 🙂 Hvis du velger å kjøpe en garnpakke fra oss – eller ti – så legg de gjerne ut i sosiale medier og tagg oss! Slik at vi også får se det lekre du strikker, og kanskje vi kan få lov å dele videre?! 😀

Ønsker du å bytte til Vams eller Iris så må du sende en mail til post@tittinngarn.no. Hvis vi legger ut at man kan velge mellom de forskjellige kvalitetene så åpner det også opp for at man kan kjøpe oppskriften uten garn. Så for å unngå veldig mange mail om at man desverre ikke kan kjøpe oppskriften fordi garn ikke er valgt – så lar vi puno stå som alternativ. MEN – finner du en garnpakke fra 318 Puno, så kan du også bare kjøpe garnpakken, legge ved kommentar om hvilken farge du ønsker i Vams eller Iris – så endrer vi – og krediterer mellomlegget. Det er også en mulighet hvis du syns det fungerer bra for deg 🙂

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email

Handlekurv

0

Handlekurven er tom.