Handekurven

Zipper Sweater – garnalternativer

Når det blir kaldere i været begynner jeg å drømme om denne. En tykk og deilig, litt oversized genser med høy hals. I varm deilig ull! I denne oppskriften brukes det Peruvian Highland Wool sammen med Tilia, en drømme kombinasjon om du spør meg. Jeg skal prøve å gi dere en oversikt over garnalternativer til Zipper Sweater, med både dobbel og enkel tråd.

Designeren Petite Knit med sin Zipper Sweater.

Zipper Sweater – litt om oppskriften

Zipper Sweater strikkes ovenfra og ned i ett stykke. Halskanten strikkes i vrangbord som legges dobbelt og strikkes ned. Bærestykket strikkes med raglanøkninger, først frem og tilbake på rundpinnen for å danne plass til glidelåsen, og deretter rundt på rundpinnen. Bol og ermer strikkes rundt. Til slutt strikkes belegg til glidelåsen ut fra hvilende masker, slik at glidelåsen fremstår pen også fra vrangsiden. Glidelåsen monteres til slutt ved å sy den inn mellom de to lag strikk – for hånd eller med maskin.

Sjekk også taggen #zippersweater på instagram for å få masse inspirasjon!

Garnalternativer – en tråd

Zipper Sweater kan fint strikkes med enkel tråd. Dersom du ikke har strikket så mye med dobbelt tråd, er nybegynner eller bare rett og slett foretrekker enkel tråd, kan dette være gode garnalternativer.

Vams

Vams er et 2-tråds kardegarn av 100% norsk ull. Dette er et fyldig ullgarn som gir lettstrikkede plagg og er derfor en bra start for nye strikkere eller for de utålmodige. Plaggene blir myke, varme og fyldige. Garnkvaliteter i 100% ull gir plagg som varmer og puster selv i fuktig tilstand. Dette vil gi en Zipper Sweater som er ypperlig til tur og aktivitet, så vel som til hverdagsbruk.

Fritidsgarn

Fritidsgarn inneholder 100% norsk ull. Zipper Sweater i Fritidsgarn vil bli tykk og varm, godt egnet som turgenser.

Puno

Puno er et såkalt «blow yarn». Det vil si at fine alpakka- og merinoullfibre blåses inn i en smal strømpe av polyamid som igjen danner et meget lett og luftig garn. Blandingen av alpakka og merino gjør i tillegg at garnet er svært mykt og behagelig å ha på. Zipper Sweater i Puno vil bli en fin hverdagsgenser.

Vidde

Vidde lamullgarn er spunnet i en unik blanding av hvit lamull og grå pelsull. Garnet har en lys melering og er farget i 32 delikate farger i tillegg til naturhvit og naturgrå. Vidde er løst spunnet, men med god spenst og holder seg fint i ferdigstrikkede plagg. Zipper Sweater i Vidde vil være super til tur og aktivitet, men også et deilig hverdagsplagg.

Varde

Varde pelsullgarn er et glansfullt, mykt og luftig håndstrikkegarn spunnet av ull fra Norsk pelssau. Den har en fin, myk og silkeaktig ull med god lokk. Norsk pelssau er en norsk sauerase ulik den norske hvite sauen. Ullen inneholder både lyse og mørke fibre, og de mørke fibrene gir garnet og fargene en spennende dybde og melering. Zipper Sweater i Varde vil ha mange av de samme kvalitetene som Vidde, og vil passe til all slags bruk.

Garnalternativer – dobbelt tråd

I oppskriften er det brukt en tråd ullgarn i kombinasjon med et tynt mohair garn. Jeg kommer til å skrive litt om de to garnene brukt i oppskriften og deretter garn som kan erstatte hver av disse. Alle disse kombinasjonene vil kunne brukes på kryss og tvers av hverandre.

Garnalternativer – tråd 1

Peruvian Highland Wool

Peruvian Highland wool er et klassisk 4 tråders ull garn. Fiberet i garnet er veldig jevnt som gjør det lett å strikke pent med dette garnet. Dette er en personlig favoritt hos meg!

Double Sunday

Double Sunday inneholder 100% merinoull uten superwash-behandling. Dette garnet er nydelig i kombinasjon med en mohair.

Alpakka Ull

Alpakka Ull inneholder 65% alpakka og 35% ull. Lett som ull og varm som alpakka. Garnet er en myk og holdbar kvalitet som passer godt til både liten og stor.

Puno Petite

Puno Petite består av 56% baby alpakka, 10% ekstra fin merino og 34% polyamid. Det er et deilig, drøyt garn som gir spesielt myke og lette plagg.

Garnalternativer – tråd 2

Tilia

Tilia fra Filcolana består av 70% kid mohair og 30% silke. Mohair deler alle de gode egenskapene vi kjenner fra ull: Den er varm, vakker og kan absorbere fuktighet, noe som gjør den behagelig å ha på seg. Silke har i århundrer vært en av de mest ettertraktede tekstilfibrene. Den er skinnende, sterk og utrolig behagelig å ha på. Tilia er en nydelig blanding av blankt morbærsilke omgitt av en sky av den letteste mohairen.

Isager Silk Mohair

Isager Silk Mohair inneholder 75% Super kid mohair og 25% silke. Det er et blankt, mykt og pusete garn som kjennes godt mot huden.

Tynn Silk Mohair

Tynn Silk Mohair fra Sandnes inneholder 57% mohair, 15% ull og 28% Silke. Garnet føles florlett og er ulla gjør den også ekstra slitesterk.

Tynn Kidsilk Erle

Tynn Kidsilk Erle inneholder 53 % kid mohair, 34 % silke og 13 % ull. Det er et luftig, børstet mohair­garn i luksusklassen som blir til lekre, florlette og myke plagg.

Plum

Plum inneholder 70% super kid mohair 30% polyamid. Merk at Plum ikke inneholder silke, og vil derfor passe om du ønsker et mattere uttrykk på plagget.

Alpaca Silk

Alpaca Silk inneholder 65% baby alpakka, 25% silke,10% ekstra fin merino. Et godt alternativ for deg som ikke foretrekker mohair, men allikevel ønsker en pusete og silkemyk tråd.

Alpaca 1

Alpaca 1 er et fint, tynt, 100% Alpakkagarn, spundet med 2 tråder. Dette er et godt alternativ for deg som ikke ønsker mohair eller en pusete garnkvalitet. Bruk den f.eks i en litt annen farge for å skape spennende melering i plagget. Merk også at Alpaca 1 bygger endel mindre enn de andre følgetrådene, det kan derfor være lurt å bruke denne i kombinasjon med de tykkeste av kvalitetene. Den kan f.eks brukes sammen med Vidde eller Varde for en mykere versjon av genseren. Evt. kan den brukes dobbelt.

Håper du fant et garnalternativ som passer deg! Gi oss gjerne tilbakemelding på hvilket garn du velger i kommentarene under, eller tagg oss med @tittinngarn på Instagram.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Rask levering

Sendes raskt til hele Norge

Lett og trygt

Betal med Klarna etter 14 dager

Internasjonalt

Bestill uansett hvor du er

Sikker betaling

Klarna / Vipps